6-10 april 4 nätter
(F=frukost, L=lunch, M=middag)
Dag 1, Söndag 6 april Avresa från Sverige - Edinburgh (-/-/M)
Vi anländer till Edinburgh och blir upphämtade av vår guide och chaufför för resan.
Studiebesök på en gård som odlar frukt och grönsaker och som har 260 000 besökare varje år. Detta var tidigare en sämre nötkötts- och mejerigård men har nu gått till att vara ett av de mest framgångsrika besöksmålen på landsbygden i Skottland. Den har expanderat under åren för att erbjuda en omfattande självplockning. Gården odlar 11 olika sorters frukt och 15 sorters grönsaker som även säljs i gårdsbutiken.
Vi fortsätter mot Dundee där vi övernattar och äter middag på hotellet
Dag 2, Måndag 7april Angus (F/L/M)Frukost på hotellet innan utcheckning.
Besök på en Aberdeen Angus-gård. Den traditionella Aberdeen Angus har inga importerade blodlinjer. De arbetar med ursprunglig brittisk genetik och använder för närvarande tjurar som går tillbaka åtminstone 50 år och ger nytt liv till gamla blodslinjer. Ursprunget för dessa Angus kan spåras tillbaka 180 år köttet som produceras är världskänd för sin kvalitet med smak från ryggfettet och en smörig textur från marmoreringen.
Stopp i Aberdeen för lunch på väg till Inverness.
Eftermiddagsbesök på en 55 hektar stor gård på låglandet med en flock på cirka 700 kommersiella avelstackor, mestadels raserna Lleyn, Suffolk, Beltex & Logie tups. De föder upp ersättningshonor och vårlamm, samt professionella vallhundar. Vi lär oss om fåren och får njuta av en fårhundsuppvisning. Vi fortsätter till Inverness för övernattning och middag på hotellet.
Dag 3, Tisdag 8april Loch Ness (F/-/M)Frukost och utcheckning. Transfer till världsberömda Loch Ness. Vi går ombord på en båt och njuter av en naturskön båtkryssning i Lochs världsberömda vatten. Vi anländer till Urquhart Castle, som en gång var ett av Skottlands största slott som upplevde många konflikter under sina 500 år som medeltida fästning. Skottarna och engelsmännen turades om att kontrollera slottet under självständighetskrigen. Vi får en presentation som ger en inblick i slottets historia.
Här kan vi köpa en god lunch i slottets kafé.
Vi påbörjar resan till Perthshire där vi får en guidad tur i ett prisbelönt whiskydestilleri. Vi får veta hur de tillverkar sin Aberfeldy Single Malt samt lyssna på historien och hantverket bakom. Besöket avslutas med en provsmakning av Dewars och Aberfeldy 12-åriga whisky.
Efter besöket fortsätter vi till hotellet för middag och övernattning.
Dag 4, Onsdag 9 april Stirling - Edinburgh (F/L/M)
Frukost på hotellet.
Besök en mjölkgård i Stirling med 700 hektar och 800 Holstein-kor. Korna mjölkas tre gånger om dagen. Gården odlar 500 hektar spannmål, resten är betesmark. Jordbrukaren, David, blev utsedd till årets skotska mjölkproducent 2014 och 2017. Vi stannar för lunch i en lokal gårdsbutik och får smaka på några av Skottlands bästa hemlagade pajer baserade på lokala råvaror.
Vi passerar Stirling Castle, ett av Skottlands största och mest historiska stenslott. Vi passerar även The Kelpies, en välkänd 30 m hög skulptur som föreställer två vattenandar i hästskepnad innan vi fortsätter till Edinburgh.
Vi anländer till centrala Edinburgh och checkar in på hotellet.
På kvällen upplever vi The Spirit of Scotland Show, en traditionell skotsk föreställning med säckpipor, dragspel, fiol, gitarr och skotska folkdansare. Vi avnjuter en fyrarätters middag.
Dag 5, Torsdag 10 april Edinburgh (F/-/-)Frukost på hotellet och utcheckning.
Vår stadsguide möter upp på hotellet och påbörjar en vandringstur i den historiska staden och passerar höjdpunkter såsom Holyrood Palace och The Royal Mile och avslutar på det mäktiga slottet i staden. Fri morgon för att utforska Edinburgh.
Vi återvänder till hotellet för att hämta väskor och möta upp bussen för transfer till flygplatsen.
Ankomst till Edinburghs flygplats.
Flyget avgår från Edinburghs flygplats.